Onko lämmittelystä ennen juoksulenkkiä mitään hyötyä?Ja onko pakko lämmitellä ennen juoksua jos ei yhtään huvita?
Juoksemaan ihan suoraan pitkän istumisen jälkeen, ilman mitään lämmittelyä, ei ehkä ole paras idea. Vaikka moni kehuukin juoksun helppoutta, juuri tästä syystä. "Lenkkarit jalkaan, ja menoksi" no tässä pari syytä miksi lämmittely voisi olla hyödyllistä.
Juoksu lämmittely yleensä "tuntuu lämpimältä", mutta jos tämä riittäisi, tällöin periaatteessa autolla penkin lämmittimen päälle laittaminen kisapaikalle ajellessa takaisi parhaan kisasuorituksen. "Auton perslämmitin" on jo aika kaukaahaettu juoksun lämmittelykeino, eikä takaa, että kehon lämpötila olisi oikeasti noussut. On toki ihan mahdollista nostaa kehonlämpötilaa paikallisesti, esim erilaisten lämpövaatteiden avulla, joka kylmällä säällä saatta ihan toimiakin. Mutta yleensä rasitustason nostaminen hiljaksiin nostaa kehon lämpötilaa (alkaa hikoiluttaa) ja johtaa tehostuneeseen suoritukseen.
Yleensä juoksemiseen lämmitellään juoksemalla. Alkuun siis juostaan vähän hiljempaa tai vaikka kävellään ennenkuin juoksu nostetaan siihen nopeuteen mitä harjoituksessa tavoitellaan. Mikä varmasti onkin hyvä tapa. Ja todennäköisesti riittää mikäli puhutaan suhteellisen matalatehoisesta peruskestävyysharjoittelusta. Kovempiin treeneihin tarvitsee toki eri vauhtisia vetoja, mutta niissäkin voisi suositella toistettavuutta ja rutiininomaisuutta jolloin kroppa muistaa, että mitä tuleman pitää.
Liikkuuvuusharjoittelusta voisi olla hyötyä tehostamaan juoksun taloudellisuutta, kun se tehdään osana lämmittelyä ennen juoksulenkkiä. Eli kun lämmittelee kunnolla, itse juoksusuoritus on parempi. Aika loogista, kun lenkistä ensimmäinen vartti ei mene siihen että keho yrittää hahmottaa, että mitä ihmettä tässä ollaan tekemässä, vaan nivelten liikelaajudet on jo ennen lenkin alkua esitelty keholle.
Mitä korkeampi tehoinen treeni on tulossa, sitä enemmän lämmittelystä on hyötyä. Myös mitä harjaantuneempi, juoksija on, ja sitä kovemmat tehot tuotetaan, on lämmittelyn merkitys suurempi. Kun treenataan kovilla tehoilla, samalla lishasrepeämien riski kasvaa, varsinkin jos kehoa ei ole valmisteltu lämmittelyssä kova vauhtisiin vetoihin. Hölmöin loukkaantuminen on kylmintään revähtänyt takareisi. Hölmöin, koska se olisi todennäköisesti ollut täysin vältettävissä lämmittelyllä.
Kehon lämpötila nousee käytännössä missä tahansa aktiviteetissa. Joten alkulämmittelyn aikana voi saada samalla muitakin hyötyjä. Lämmittelly on hyvä paikka harjoitella juoksua tukevia liikkeitä. Esimerkiksi tasapainoa, keskivartalon ja lantion tukilihaksia. Jos miettii, että juoksee kolmesti viikossa, tulee tukiliikkeitä tehtyä vuodessa 150 kertaa jos ne tekee ennen juoksutreenejä. Alkaa varmaan tulla kehitystä niissäkin.
Juokseminen, on lopulta haastava kokonaisuus tasapainon ylläpitoa, lihasten ja jänteisen yhteitoimintaa sekä hengitys- ja verenkierto elimistön toimintaa. Lopulta tätä ohjaa hermosto, joka ei välttämättä ole 8 tuntia istumista ja Excel taulokolle kiroilemista sisältäneen työpäivän päätteeksi ole täysin "hereillä" juoksulenkille.
Hermoston aktivointiin kannattaa sisällyttää liikkeitä jotka vastaavat juoksun vaatimuksia, kuten iskunvaimennuksen nopeaa hallintaa ja tuen muodostamista ilman hengityksen uhraamista. Näin myös voidaan minimoida loukkaantumisia, ja mahdollisesti rasitusvammoja.
Yhteenvetona lämmittely ei ole pakollista, mutta oikein suotavaa, erityisesti jos lenkki on kova tehoinen.
Tsemppiä juoksutreeneihin!
50% valmiina
Saat sähköpostiisi parhaat vinkit juoksun oheisharjoitteluun, kehittävään