Uni on olennainen osa terveyttä ja hyvinvointia, ja sillä on merkittäviä vaikutuksia fyysiseen kehitykseen, tunteiden säätelyyn, kognitiiviseen suorituskykyyn ja elämänlaatuun.
Tämän lisäksi uni on erittäin olennainen osa palautumisprosessia fyysistenharjoitusten, kuten juoksutreenien välillä. Tutkimukset viittaavatkin, että urheilijat, kuten myös juoksijat hyötyvät unen määrän lisäämisestä ja unen laadun paranemisesta.
Parempi ja pidempi uni liittyvät parantuneeseen suorituskykyyn ja kilpailumenestykseen. Unen lisäämistä voidaankin ajatella olevan täysin ilmaista dopingia, erityisesti kun kaikki urheilijat eivät näytä hyödyntävän unesta saatavia hyötyä.
Kukapa ei haluaisi treenata enemmän, ilman pelkoa ylikunnosta tai loukkaantumisista?...
Kestävyysjuoksijat keskittyvät usein pitkiin lenkkeihin ja vauhtikestävyyden kehittämiseen. Harvemmin he pohtivat voimaharjoittelun roolia suorituskyvyn parantamisessa. Tosiasiassa voimaharjoittelulla on useita merkittäviä etuja kestävyysjuoksijoille, ja oikeilla menetelmillä se voi viedä juoksusuorituksesi uudelle tasolle.
Yksi tehokkaimmista tavoista hyödyntää voimaharjoittelua kestävyysjuoksussa on PAP-menetelmä (post-activation potentiation). PAP tarkoittaa harjoituksen jälkeistä aktivoitumista, ja se perustuu siihen, että voimaharjoituksen jälkeen lihakset ovat lyhyen aikaa herkempiä hermoston stimuloinnille. Tätä tilaa voidaan hyödyntää tehostamaan suorituskykyä seuraavassa...
Onko lämmittelystä ennen juoksulenkkiä mitään hyötyä?Ja onko pakko lämmitellä ennen juoksua jos ei yhtään huvita?
Juoksemaan ihan suoraan pitkän istumisen jälkeen, ilman mitään lämmittelyä, ei ehkä ole paras idea. Vaikka moni kehuukin juoksun helppoutta, juuri tästä syystä. "Lenkkarit jalkaan, ja menoksi" no tässä pari syytä miksi lämmittely voisi olla hyödyllistä.
Juoksu lämmittely yleensä "tuntuu lämpimältä", mutta jos tämä riittäisi, tällöin periaatteessa autolla penkin lämmittimen päälle laittaminen kisapaikalle ajellessa takaisi parhaan kisasuorituksen. "Auton perslämmitin" on jo aika kaukaahaettu juoksun lämmittelykeino, eikä takaa,...
Monien maraton juoksijoiden suurin pelko on, että vatsa vetää kuralle kesken lenkin ja ripulikakkaa valuu shortsien lahkeista. Herkkävatsaisena tiedän tunteen, eikä sormet riitä laskemaan kertoja, lenkki on pitänyt keskeyttää "metsä kakkosen" takia. Maratonilla kuitenkin onnistuin tankkauksessa hyvin ja vatsa toimi esimerkillisesti.
Tässä vinkit tankkaukseen, jotta vatsa toimisi maratonilla paremmin, ja voit juosta ilman pelkoa ikävistä yllätyksistä.
Kisa edeltävä päivä tai herkkävatsaiselle välttämättä koko viikko kannattaa pitää mahdollisimman tuttuna ja turvallisena ruokailun suhteen. Eli ei kannata alkaa kokeilemaan uusia ruokia tai juomia, sillä vatsa saattaa reagoida niihin negatiivisesti. Vatsa onkin lähtökohtaisesti hyvä totuttaa muun muassa...
Oikeat juoksukengät voivat tehdä juoksusta nautinnollisempaa ja ehkäistä loukkaantumisia. Valikoima on valtava ja juoksukenkien kehitys on nopeaa, joten sopivan parin löytäminen voi olla haastavaa. On kuitenkin tiettyjä lainalaisuuksia jotka pätevät kaikissa tapauksissa, kun valitaan juoksukenkiä. Tässä blogikirjoituksessa autan sinua löytämään parhaat juoksukengät neljän helpon vinkin avulla:
1. Huomioi käyttötarkoitus:
On yleensäkin järkevää, että juoksuharjoittelussa on erilaisia lenkkejä, pitkiä ja lyhyitä, nopeita ja hitaita, raskaita ja kevyitä. Kenkä kannattaa valistavaa tukemaan lenkin keskeistä sisältöä. Todennäköisesti kevyellä lenkillä kannattaa olla pehmeä ja mukava juoksukenkä,...
Isovarpaan kipu juostessa saattaa olla niinkin ärsyttävä, että koko juoksu jää väliin. Kipu äityy usein juoksun aikana niin voimakkaaksi, että juoksun ponnistusta on hankalaa toteuttaa ja kipu isovarpaan ympärillä saattaa jatkua useita päiviä lenkin jälkeenkin.
Harvassa tapauksessa isovarpaan kipu on äitynyt niin vakavaksi, että juokseminen on jouduttu unohtamaan tyystin, mutta toki hoitamattomana tämäkin täysin mahdollista. Myös voimakkaat rakenteelliset muutokset, kuten laajalle edennyt nivelrikko isovarpaan tyvinivelessä, hyvin vaikeassa asennossa oleva vaivaisenluu tai nivelside vammat isovarpaassa, vaativat tarkempaa tutkimusta, ennen kuin voi varmuudella antaa luvan juoksun jatkamiselle.
Hieman riippuen vaivan vakavuudesta...
Aloita rauhallisella vauhdilla ja maltillisella matkalla.
Olit sitten juuri aloittamassa juoksun kokonaan tai palaamassa juoksuun pidemmän tauon jälkeen, maltti on valttia. Yleensä juoksuharrastus tempaa mukanaan ja monesti ”juoksu ei tunnu juoksulta, jos ei juosta riittävän kovaa tai pitkälle.” Tässä piilee riski, joka iskee hyvin moneen juoksua aloittavaan. Kaikki juoksuvalmentajat ja fysioterapeutit hokevat, että "aloita juoksu maltilla".
Aluksi on ymmärrettävä, että kun aloitetaan juoksua, rasitus tulee vääjäämättä kasvamaan. On siis tunnistettava ja rajoitettava rasituksen kasvua, sillä juoksun aloituksen alussa keho ei ole vielä tottunut niin suureen rasitukseen tai rasituksen muutokseen.
Päällimmäinen syy miksi juoksu on hyvä aloittaa maltilla, on ettei juoksu lopu kesken...
50% valmiina
Saat sähköpostiisi parhaat vinkit juoksun oheisharjoitteluun, kehittävään